ZANIMLJIVOSTI
ZANIMLJIVOSTI
ZANIMLJIVOSTI
ZANIMLJIVOSTI
ZANIMLJIVOSTI
- po rođenju, čovekov digestivni trakt je sterilan.
PROBIOTICI OTKLANJAJU GRČEVE
KOD BEBA
PROBIOTICI OTKLANJAJU GRČEVE
KOD BEBA
PROBIOTICI OTKLANJAJU GRČEVE KOD BEBA
Neverovatno je koliko korisnih efekata imaju probiotici, gotovo svakog meseca se objavi neko istraživanje koje pokazuje pozitivne efekte “korisnih bakterija” u unapređenju zdravlja dece. Kako navode Prof. Dr Francesco Savino i njegov istraživački tim, sa univerziteta u Torinu, Italija, “grčevi muče od 3 do 28% odojčadi, uzrokujući ne mali stres i brigu roditeljima, dok patogeneza ovog stanja i dalje ostaje nepoznanica, a dokazi idu u prilog mnoštva nepovezanih uzročnika”.
Nedavno je uočeno da je količina bakterije ešerihije koli (koja je normalni stanovnik debelog creva) značajno povećana u stolici beba sa grčevima, što se dovodi u vezu sa povećanom proizvodnjom gasa (više bakterija stvara više gasa fermentcijom crevnog sadržaja), koji rasteže crevo i dovodi do bolnih grčeva (kolika).
Zato, dajte bebama probiotike i spasite ih bolova!
PROBIOTICI SMANJUJU MASNE NASLAGE SA STOMAKA NAKON POROĐAJA
PROBIOTICI SMANJUJU MASNE NASLAGE SA STOMAKA NAKON POROĐAJA
PROBIOTICI SMANJUJU MASNE NASLAGE SA STOMAKA NAKON POROĐAJA
Istraživači sa univerziteta Turku u Finskoj su u svoju studiju o telesnoj težini uključili 256 trudnica, podelivši ih u 3 grupe tokom njihovog prvog trimestra trudnoće. Dve grupe žena su dobijale savete o ishrani u saglasnosti sa preporukama lekara a u vezi sa održavanjem telesne težine i optimalnim razvojem fetusa. Ove dve grupe trudnica su poslate kućama sa zadatkom da ishranu baziraju na namazima, salatnim dresinzima sa mono i polinezasićenim masnim kiselinama i pastama i žitaricama obogaćenim vlaknima. Ženama iz jedne od ove dve grupe su dnevno dobijale kapsule sa laktobacilusima i bifidobakterijama, najčešće korišćenim probioticima. Druga grupa je dobijala placebo kapsule uz preporuke o ishrani. Treća grupa trudnica je dobijala placebo kapsule, bez ikakvog savetovanja u vezi sa ishranom. Svim ženama je izmerena telesna težina na početku istraživanja. Ponovo su izmerene 12 meseci nakon porođaja; istraživači su tada izmerili obim struka svake žene i debljinu presavijene kože.

Centralna gojaznost- definisana indeksom telesne mase od 30 pa naviše i obimom struka od 80cm pa naviše- dijagnostikovana je kod 25% ispitanica koje su dobijale probiotike i savete u vezi sa zdravom ishranom. One koje nisu dobijale probiotike nisu tako dobro prošle. Centralna gojaznost je otkrivena kod 43% žena koje su dobijale samo savete o zdravoj ishrani,dok je kod treće grupe žena taj procenat iznosio 40. Prosečan sadržaj masti u telu iznosio je 28% u probiotskoj grupi, nasuprot 29% grupe koja je samo dobijala savete, odnosno 30% kod treće grupe žena.

"Žene koje su dobile probiotike su prošle najbolje" kaže Kirsi Laitinen, nutricionista i stariji predavač na Turku Univerzitetu. "Godinu dana nakon porođaja, one su imale najniži nivo centralne gojaznosti kao i najmanji procenat telesnih masti. Centralna gojaznost u kombinaciji sa "posebno izraženom debljinom u struku smatra se naročito nezdravo", navodi Laitinen.

Ona izjavljuje da je potrebno uraditi još analiza da bi se potvrdila potencijalno pozitivna uloga probiotika u smanjenju masnih naslaga na stomaku. Ona je takođe dodala da će njen tim naučnika nastaviti da prati žene koje su učestvovale u ispitivanju,ali sa posebnim osvrtom na njihove bebe kako bi se utvrdilo da li je korišćenje probiotika tokom trudnoće imalo nekog uticaja na zdravlje dece. Rezultati ovog ispitivanja su izneti tokom 17. evropskog kongresa o gojaznosti u Amsterdamu.
PROBIOTICI U BORBI PROTIV AKNI
PROBIOTICI U BORBI PROTIV AKNI
PROBIOTICI U BORBI PROTIV AKNI
Nagli rast bakterija iz roda Candida uzrokovan poremećajem crevne flore može rezultovati i izbijanjem akni. Dodatkom dobrih bakterija iz Probiotic® činimo da naše telo normalno funkcioniše. Najznačajnije probiotske bakterije Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium bifidus mogu u značajnoj meri da poboljšaju zdravlje I čistoću kože.

Uputstvo:

1. Izbacite šećer iz vaše ishrane. Šećer povećava broj Candida bakterija u vašem organizmu, a to je upravo ono što ne želite. Probajte da izbegnete konzumiranje slatkiša i hrane pripremljene od belog brašna, kao i previše slatko voće.

2. Koristite Probiotic®.

3. Počnite da koristite prirodni sapun. Probajte da pronađete sapun bez boje, mirisa i konzervansa. Ovakvi sapuni sadrže prirodne sastojke koji ne remete masti normalne prisutne na koži.

4. Napravite kupku za lice na bazi sode bikarbone. Napunite veću/širu posudu vodom i rastvorite 2-3 supene kašike sode bikarbone. Nakon što ste oprali lice prirodnim sapunom, isperite lice rastvorom sode bikarbone. Osušite, utapkajte lice čistim peškirom, Preporučljivo je da imate uvek čist peškir koji ćete samo vi upotrebljavati. Soda bikarbona ubija Candida bakterije koja napadaju vaše lice,a ujedno deluje i kao blagi toner.